Uitstapje 2

Samen met John Le Carre’s The Russia House kocht ik Hilary Mantels Wolf Hall. Ik had veel goeds over het boek gehoord, maar had het nog niet gelezen. Historische romans zijn voor mij toch een beetje verdacht. Ik heb geschiedenis gestudeerd en in zulke romans wordt het verleden me te vaak geïdealiseerd; zelfs als het niet veel rooskleuriger of romantischer wordt voorgesteld dan het was, wordt het vaak wel erg afgestoft, zoals sommige gebouwen over-gerestaureerd worden. Teruggebracht in de oorspronkelijke staat heet dat dan, maar wat is de oorspronkelijke staat van een vierhonderd jaar oud gebouw? Ik zie liever de sporen van dat hele verleden.

Een overdaad aan decor en uitleg maakt boeken volgens mij niet beter, maar dat geldt niet alleen voor romans die in het verleden spelen. Bij Mantel hoef je daar in elk geval niet bang voor te zijn. Wolf Hall is consequent uit het perspectief van de verteller geschreven, Thomas Cromwell, een straatjongen die uitgroeit tot eerste minister van Hendrik VIII – die van de zes vrouwen en de Anglicaanse kerk. Mantel schrijft in de derde persoon, maar het is een zeer persoonlijk perspectief, het leest eigenlijk als eerste persoon – Cromwell wordt in het hele boek aangeduid met ‘he‘, zelden met zijn naam, en nooit is het verwarrend wie met ‘he’ bedoeld wordt. Ook Mantels keuze voor de tegenwoordige tijd brengt het boek erg dicht bij de lezer. Er wordt niks uitgelegd, nergens vooruitgeblikt, en die afwezigheid van stiekeme geschiedenislessen werkt perfect.

Door Mantels strakke keuze voor de belevingswereld van één personage, van één mens, doordat ze je mee laat leven met diens verlies en geluk – de dood van zijn vrouw en dochters, het genoegen van een promotie ten koste van een rivaal – moest ik bij het lezen van Wolf Hall vaak aan Shakespeare denken, en nooit aan een oude geschiedenisleraar op zijn vertelstoel. En dat is een heel, heel grote aanbeveling.

Een gedachte over “Uitstapje 2

  1. Pingback: Na Wolf Hall – Matthijs Eijgelshoven

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s