Zin

Wat is het toch met deze stad? Ik ben sinds vanmiddag in Brighton en ik heb alleen maar zin in bier, seks, hasj en de hele nacht dansen met een pil in mijn mik, en dat laatste heb ik hier zelfs nooit gedaan vanwege de idiote sluitingstijden van de clubs (drie uur ’s ochtends of zo).

Het is niet waarvoor ik hiernaartoe ben gekomen, dus ik heb alleen een pizza gegeten en zit nu braaf op mijn hotelkamer achter mijn laptop met een kop koffie en een stuk chocola – maar ergens is het natuurlijk ook wèl waarvoor ik hier ben, dat gevoel. Waar komt het vandaan? Is het alleen dat de zon nu schijnt? Dat er een strand is, en allemaal jonge mensen die nu bier drinken op dat strand en die straks op stap gaan? Ik weet precies hoe zo’n verlangen eindigt; er zit iets wanhopigs in. Het onbekommerde genot is er snel vanaf, dan heb je het beste gehad en wil je niet minder. Terwijl je een kater hebt, niemand met je naar bed wil en de lucht allang weer grijs is, is het enige wat je kunt bedenken nog maar een nieuwe joint draaien en zo verder.

En nu denk je misschien: dat geldt niet voor mij, maar jawel, ook voor jou, als je hier zou zijn wel, ook al zou je misschien andere genotmiddelen kiezen. Al die jonge mensen op het strand, ze waren anders dan die jonge mensen in Bilbao. Daar had ik zelf ook helemaal niet deze aandrang tijdens mijn bezoek twee maanden terug, terwijl Bilbao een veel geschiktere plek is om te feesten: de clubs blijven in elk geval de hele nacht open en zon is er sowieso meer. Het is ook echt niet zo dat die studenten in Bilbao niet van een drankje hielden of een joint of een pil of wat dan ook, maar die machteloze overgave van hier was er gewoon niet.

Denk aan een Engelse voetbalsupporter op het Europese vasteland en je weet precies wat ik bedoel. Hoe aantrekkelijk die zon hier ook is, en het strand, en het verlangen dat deze stad oproept, er zit iets in wat de hele onderneming bij voorbaat al kansloos maakt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s