Bentley Street

Londen is precies zoals ik me herinner: lawaaiig, stinkend en nat. Rondom Victoria Station hangt de geur die bij het gebied hoort zolang als ik het ken, een vettig mengsel van te lang gebakken uien, uitlaatgassen en iets van roet, maar dat kan het niet zijn want de treinen rijden al lang niet meer op stoom. Toch is het een mix van smeer en stof die je alleen bij het station ruikt.

Hetzelfde zijn ook nu de stijve benen van de lange zit in de trein, en dan is die trein nog twee keer zo snel als de bus die ik vroeger nam. En ik krijg weer buikpijn van het belabberde eten, maar gelukkig helpt een pint daar nog net zo goed tegen als ik me herinner.

Vandaag heb ik in de regen door Belgravia gesjouwd, een dure wijk vlak naast Victoria Station. Zoekend naar een pizzeria, locatie van een scène die ik al geschreven heb, en ondertussen peilend wat een geschikt appartement voor een van mijn personages zou zijn. De buurt is meer in-your-face rijk dan ik me herinner; op Eaton Square tel ik aan één kant van de straat al vier geparkeerde Bentleys. De eenzame BMW ertussen lijkt wat verloren. Misschien is dit ook gewoon veranderd, maar ik denk het niet, Londen, zeker hier in het centrum, is nauwelijks anders dan in mijn gedachten. Bilbao was dat wel, maar wereldsteden hebben een eigen tijdloosheid, ze zijn vanaf de eerste ontmoeting al te onpersoonlijk.

Nu weet ik niet meer zeker of dat personage voor wie ik een huis zoek, wel hier moet wonen. De Bentleys, en zelfs de straatnaam zal ik waarschijnlijk niet noemen, dus je kunt je afvragen of het voor de lezer veel uitmaakt. Maar toch wil ik dat de look-and-feel klopt, al is het maar voor mezelf. En een pizzeria heb ik nergens gezien.

Ik ben benieuwd hoe het morgen zal zijn, dan ga ik naar Camberwell en naar Denmark Hill, de wijk uit de titel van mijn nieuwe roman. Dat voelt voor mij meer als mijn deel van de stad, persoonlijker – denk ik nu, maar misschien is dat helemaal niet meer zo.

Een gedachte over “Bentley Street

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s