Wrong place, right time / wrong time, right place

#1 Zonder titel

Neem de tolweg. Ook als tomtom zegt dat de route zonder tolwegen maar een minuut langer is. Tomtom liegt.

#2 G.V.D.

Er zijn twee redenen waarom ik naar Vitoria-Gasteiz ga: 1) de collectie moderne en eigentijdse kunstwerken van Baskische kunstenaars die in de zalen van Art20170323_170253ium te zien is; 2) de bibliotheek van Artium, waar meer te vinden moet zijn over kunst in Baskenland vanaf 1950 dan op het world wide web. Maar in de zalen van Artium is alleen één tijdelijke tentoonstelling, en ook maar in één zaal, in de andere zalen wordt de vloer gerepareerd, waardoor de permanente collectie helemaal niet te zien is. Op de site van het museum staat ook dat niet alles te zien is omdat er werkzaamheden zijn, maar er staat niet dat er NIETS te zien is. De titel van de tijdelijke tentoonstelling is ‘La gravedad de las cosas’ en de werken zijn verzameld in een reactie op de huidige wereld: opkomend populisme; uitsluiting van hele groepen; persbreidel; wanhopige migratie. Klinkt bekend? De bibliotheek is gelukkig gewoon open en daarmee is 50% van mijn bezoek gered, zeker nadat het me gelukt is in hakkelend Spaans aan een welwillende bibliothecaresse uit te leggen wat ik zoek.

#3 Intermezzo

En wanneer zijn alle zalen weer open? Juist, als ik in Londen ben. Nooteboom heeft wel eens gezegd dat hij (als reisschrijver / journalist) de man was die op de juiste plek net de verkeerde kant op keek (en dan allerlei interessante dingen zag die niemand anders zag, was de boodschap). Ik ben dan de man op de juiste plek, op de verkeerde tijd. Of omgekeerd. Hier, als wat ik nodig heb in Londen gebeurt, in Londen als wat ik nodig heb, hier gebeurt. Wrong place, right time / wrong time, right place. Zou ook zo de titel van een tentoonstelling kunnen zijn.

#4 Beperking / bevrijding – bestemming

Blijkens de literatuur en het bewijs aan de muren in het museum voor de schone kunsten in Bilbao, valt de Baskische schilderkunst enigszins tegen. Een paar goede beeldhouwers heeft de tweede helft van de twintigste eeuw er wel opgeleverd. Sowieso zijn er maar weinig schilders uit Baskenland, en wat ze hebben gemaakt blaast je niet omver. Dat biedt me enerzijds weinig houvast voor de Baskische kunstenaar wiens werk de hoofdpersoon van Ochtend op Denmark Hill inspireert; anderzijds schenkt het me juist alle ruimte. In de boeken uit Vitoria-Gasteiz vind ik een nieuw reisdoel: Arantzazu, een Franciscaner klooster in de bergen dat vanaf 1954 door Baskische architecten en kunstenaars is herbouwd. Dit project markeert de geboorte van politiek bewuste moderne Baskische kunst, en dat ook nog in een religieuze context. Uit een andere bron weet ik dat een voorloper van ETA poogde propaganda te verspreiden onder jongeren tijdens een jaarlijkse pelgrimstocht naar deze plek. De combinatie van deze zaken maakt de bestemming voor mij onontkoombaar.

#5 Stoeprand

20170325_103749

No comment.

#6 84.388

Aantal stappen in vier dagen. Andere aantallen: 62,36 kilometer gelopen; een paar honderd kilometer gereden; 169 trappen bestegen. Tientallen filmpjes, honderden foto’s gemaakt – meer dan ooit in mijn leven. Drie kerken bezocht, vandaag, je moet wat doen voor zo’n begrafenisscène.

#7 Kerkhof. Mos op bladderende blauwe verf op baksteen

20170325_172935

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s