Been

Thuislanden 2

Het vroegste beeld uit mijn leven dat ik kan terughalen is van mijn vaders jongste broer die laat zien hoe hij zijn kunstbeen aandoet. Het moet een flinke indruk gemaakt hebben, ik heb geen andere herinneringen uit die tijd. Ik kan niet ouder dan twee zijn geweest, voor mijn derde verjaardag was mijn oom overleden aan de botkanker die hem eerst zijn been had gekost.

Hij was zevenentwintig.

Dat is natuurlijk geen deel van mijn herinnering, noch zijn overlijden, noch zijn leeftijd. Wel dat hij lang haar had en een baard en dat hij en zijn vrouw bij ons logeerden.

We woonden in een groot huis. Op zijn vlucht uit de mijnstreek was mijn vader in Tilburg terechtgekomen, waar hij mijn moeder had ontmoet, en daarna waren ze samen zo ver van de glooiende heuvels rond Heerlen neergestreken als je in Nederland kon komen.

Het huis was een jaar voor mijn geboorte gebouwd, de muren in de logeerkamer hadden maagdelijk witgekalkte muren en het meubilair was nog lang niet compleet. De matrassen waar mijn oom en tante op geslapen hadden lagen op de grond – nu pas bedenk ik hoe vreemd het is dat mijn ouders hun bed niet hadden afgestaan aan mijn vaders invalide broer, ik zou ze eens moeten vragen waarom. Nog vreemder was misschien de brede lach waarmee mijn oom demonstreerde hoe het been aan en af ging, en de grap die hij erover maakte, dat het best makkelijk was, zo’n been dat je even weg kon leggen als het in de weg zat.

Om de een of andere reden moet ik bij dit beeld altijd aan Limburg denken. Dat is best raar, mijn oom was natuurlijk een Limburger, maar deze gebeurtenis speelde zich af in Groningen.

Welbeschouwd is er niks specifiek Limburgs aan.

Het is het verlies, denk ik, waardoor ik deze herinnering associeer met Limburg.

4 gedachten over “Been

 1. Pierre Eijgelshoven

  Nog over de herinneringen die gaan liggen waar ze willen. Jos en Hella hebben niet geslapen op matrassen die we op de grond hadden gelegd. Ze sliepen in het bed waar Carin en jij nu al jaren elke dag in slapen. In de loop der jaren hebben wel veel mensen die bij ons op bezoek kwamen en als er geen bed meer vrij was op matrassen op de grond geslapen. Herinneringen gaan inderdaad soms liggen waar ze willen zonder dat wij daar invloed op hebben. De correctie kan dan komen van derden die bij de situatie betrokken waren.

  Like

  1. matthijseijgelshoven Berichtauteur

   Die correctie voelde ik al wel aankomen….ik had ook vooraf aan je kunnen vragen hoe het precies zat, maar ik wilde juist over die herinnering schrijven, dat beeld in mijn hoofd. En die vraag (ik schrijf ook dat ik het eens zou moeten vragen) roept ook de spanning op, of in elk geval laat hij je nadenken over hoe correct herinneringen zijn (dat was in elk geval de bedoeling)

   Like

 2. Pierre Eijgelshoven

  Jos zat op de bank en jij zat op zijn knie. Ik zat op de bank aan de andere kant van de woonkamer en keek naar jullie. Jij nog met je hele leven voor je en hij was ongeneeslijk ziek. Je mocht zijn kunstbeen aanraken en dat deed je. De volgende dag reed hij nog naar de Waddenzee, want hij kon nog autorijden ook al had hij een kunstbeen.Dat been was van metaal.

  Like

  1. matthijseijgelshoven Berichtauteur

   Dank je voor het delen van jouw herinnering, pap. Dat beeld van mij op Jos’ knie, dat heb ik zelf niet, al zie ik het zo voor me in jouw beschrijving. Mijn geheugen heeft blijkbaar de vorm gekozen die ik hierboven heb beschreven. Cees Nooteboom schreef ooit dat herinnering een hond is die gaat liggen waar hij wil, maar het is ook een kameleon die zich vormt naar de plek waar hij ligt. Ik weet niet precies waarom, maar ik vind het mooi om te lezen dat Jos naar de Waddenzee is gereden.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s